Kiskereskedők figyelem: itt az elektronikus fizetés

Egy jogszabály értelmében 2021. január 1-től minden pénztárgéppel rendelkező kereskedőnek kötelessége biztosítani vásárlóinak az elektronikus fizetés lehetőségét. A megváltozó kereskedelmi törvénynek azonban nem csak a bankkártyás fizetés felel meg – mi változott, kit érint az új szabályozás, és milyen lehetőségeik lesznek a kereskedőknek jövőre?

A Magyarországon forgalomban levő készpénz 2020-ban újabb csúcsokat döntött; jelenleg több, mint 5000 milliárd Ft készpénz forog a gazdaságban. Ez a GDP arányában majdnem az uniós átlag duplája, márpedig a készpénz használata drága mulatság. Arról nem is beszélve, hogy egy WHO-kutatás szerint a jelenlegi járványt okozó koronavírus akár 9 napig is fertőzőképes maradhat a készpénzen. 

A kormányzat ezért igyekszik ösztönözni az elektronikus fizetés lehetőségének megteremtését. Ezt a törekvést támogatja a kereskedelmi törvény változása is, amelynek értelmében az online kasszával rendelkező kereskedőknek kötelezően biztosítaniuk kell a készpénzmentes fizetés lehetőségét.

Kiket érint az új szabályozás?

Röviden: azon vállalkozásokat, akik nyugtaadási kötelezettségeiket kizárólag pénztárgéppel teljesíthetik. Ez jelenleg közel 120 ezer adózót jelent, akiknek (2019-es adatok szerint) 52%-a már egyébként is elfogadott kártyás fizetéseket. Vagyis közel felük, majdnem 60 ezer vállalkozás számára jelent változást az új szabályozás, nekik kell január 1-ig felkészülniük az elektronikus fizetésre.

Itt nem csak üzletekről beszélünk: a szolgáltató szektorban megannyi tevékenységi kör tartozik a szabályozás hatálya alá, például vendéglátóipari egységek, szálláshely-szolgáltatók, szervizek, de a taxisok is.

Fizetés bankkártyával, telefonnal, átutalással

Bár sokan egyenlőségjelet tesznek a bankkártyás és az elektronikus fizetés közé, a készpénzmentes fizetésnek valójában több formája van. Tény, hogy jelenleg a bankkártyás megoldás a legelterjedtebb, de az új szabályozás lehetővé teszi az azonnali fizetés más formáit is:

Azonnali átutalás mobilbankon keresztül

Az azonnali fizetési rendszer (AFR) idén márciusi indulása óta már 5 másodpercen belül megérkeznek a belföldi utalások. Ez pedig lehetővé teszi, hogy a vásárlók átutalással fizessenek a megvásárolt termékekért vagy szolgáltatásokért: egyszerűen belépnek a mobilbankjukba, és elindítják a megfelelő összegű átutalást. 

Ez persze a hosszas pötyögés miatt kicsit időigényes folyamat, sorban álláskor például nem életszerű a használata. Átutaláskor azonban ma már opció a másodlagos azonosítók (pl telefonszám vagy e-mail cím) használata is, de a kereskedők egy új megoldással, a QR-kódos fizetéssel is élhetnek. Az MNB által kidolgozott új QR-kód szabvány segítségével a vásárló ezentúl a kód egyszerű mobilos leolvasásával is kiegyenlítheti tartozását.

Fizetési kérelmek

Ebben az esetben a tranzakciót a kereskedő indítja, a vásárló pedig csak jóváhagyja az utalást a mobilján. Ezt a megoldást jelenleg csak néhány bank nyújtja, de ha népszerűvé válik, várható, hogy jobban elterjed a használata.

Bankkártyás fizetés POS-terminálon keresztül

A legismertebb, leggyakrabban alkalmazott, ám (eddig) legdrágább opció a klasszikus bankkártyás megoldás, amely ma már érintésmentes fizetést is lehetővé tesz. A POS-terminálok (készpénzmentes értékesítési pontok) használatától ódzkodó kereskedők eddig a magas, korábbi években akár 2-3%-os költségektől tartva nem favorizálták a vásárlók által leginkább ismert megoldást.

Ma azonban ennél már sokkal olcsóbban is lehetséges a bankkártyák elfogadása. Az eddig a költségek miatt hezitáló kereskedőknek jelent megoldást a Telenor és a Fizetési Pont új, közös ajánlata. Előnye, hogy nincs elvárt havi pénzforgalmi minimum, ráadásul erre is elérhető a 80.000 forintos állami támogatás, a Telenor pedig most a hálózati díj 30%-át is elengedi, így elérhető megoldást nyújt az elektronikus fizetést eddig nem kínáló kereskedőknek.