Előző cikkünkben bemutattuk a blokklánctechnológiát és a belőle kinőtt Ethereum platformot, amely a világon elsőként tette lehetővé a hozzá kapcsolódó felhasználók számára, hogy saját, blokkláncalapú appokat hozzanak létre és futtassanak, melyek segítségével harmadik fél nélkül, közvetlenül egymással köthetnek megállapodásokat és bonyolíthatnak tranzakciókat. Jelen epizódban a Twitter által 2019 óta fejlesztett Bluesky-t prezentáljuk, amely platformon a felhasználók saját közösségi médiafelületet kreálhatnak.

Elérkezett a kapcsolatok kora

Azt rég tudjuk, hogy a közösségi médiafelületek alapvetően átformálták az emberek életviteli szokásait: egyre több időt töltünk az interneten, így egyre kevesebb időnk marad az offline programokra, mint amilyen a tradicionális értelemben vett szociális élet. Az ember azonban tényszerűen társas lény, ennek köszönhetően a kapcsolódásra való igényünk nem vész el, csak átalakul: az online térrel szembeni elvárássá.

Az internetet újdonságként megélő, passzív befogadókat ilyen módon mára leváltották az internet világában szocializálódott, ennek megfelelően aktív, kritikai szemléletű felhasználók – ennek szemléltetésére elég csak arra gondolni, hogy ma már nem működnek (sőt, egyenesen destruktívak is lehetnek adott márkára nézve) azok a marketingstratégiák, amikkel tíz évvel ezelőtt még komoly eredményeket lehetett elérni.

Segíts az általad elérhető embereknek. És hagyd, hogy ők is segítsenek neked.Reid Hoffman

„Ez nem az információ kora. Ez a hálózatba kötött intelligencia kora.” – Don Tapscott

„Minden, ami közösségi élményé válhat, azzá is fog válni.” – Jeffrey Dachis

„Az egész a kapcsolatokról szól, nem a technológiáról.” – Dennis Agusi

Sokféle megfogalmazás – mind egy végre fut: a világ üzleti véleményvezérei évek óta azt harsogják, hogy a nyers információszerzés és a hatásvadász reklámok kora lejárt, helyette előtérbe kerültek az intelligens hálózatok, az autentikus szociális interakciók fontossága pedig ezzel együtt minden másnál nagyobbra nőtt az online térben.

Szabadon, ahogy a madarak

Úgy gondolom, hogy a közösségi média decentralizálása szempontjából a legfontosabb dolog, amire összpontosítani kell, hogy sokkal kiterjedtebb felületet biztosít a beszélgetésre – fogalmaz Jack Dorsey, a Twitter CEO-ja, és a mondanivalója nem lehetne evidensebb – az internet és az internethez való viszonyunk fejlődéstörténetéből egyenesen következik, hogy jelenleg minden techvállalat olyan szolgáltatások fejlesztésével próbál piaci előnyhöz jutni, amelyek már nemcsak a szociális interakciókat, hanem azok egy fejlettebb formáját: a decentralizált közösségeket és a bennük létrejövő organikus és ennek okán autentikus közösségi élményeket promotálják.

A Bluesky projekt jelenleg még erőteljesen a fejlesztési fázisban jár; többek közt rengeteg egyelőre megválaszolatlan jogi és morális kérdést vet fel a moderálás lecsökkenő lehetőségeivel és módjaival kapcsolatban. Ez a típusú, nyílt forráskódú, demokratikus platformmodell már most is egy olyan, az új internetfogyasztási szokásoknak jobban megfelelő alternatíva potenciálját hordozza magában, ami végső soron a Facebook és az Instagram végét jelentheti.

És ezzel lényegében új korba lép az internet, mivel abba a fázisba jutottunk, hogy a hagyományos értelemben tipikusan offline élményeink megélésére és igényeink kielégítésére egyre inkább és egyre erőteljesebben az online térben keresünk megfelelő helyet. Ez pedig azt a kérdéskört is előrevetíti, hogy amennyiben az online tér az offline szokásaink színterévé válik, megtörténhet-e ez a szerepcsere fordított irányba is? És ha ez a kérdés elsőre nevetségesen futurisztikusan hangzik, akkor itt egy másik gondolatkísérlet: a tavalyi év óta minden ember úgy viselkedik a kézzelfogható világban, mint ahogy az internet kezdetén a virtuális térben. Konkrét indokkal meglátogat egy pontot (mint egy weboldalt), majd a feladat teljesítése (az egyszerű művelet elvégzése) után visszatér otthonába (a kezdőlapra). A céltalan sétálgatást (a böngészést, az újdonságok véletlen felfedezését), valamint az ennél komplexebb és szabadabb emberi igényeinket mind az online térben próbáljuk kielégíteni.