A Telenor ügyfelei 2020 tavasza óta élvezhetik a digitális szerződéskötés és az elektronikus aláírások kényelmét. Az egyszerű, gyors, és biztonságos megoldás használatával a Telenor újabb területen aknázza ki a digitalizáció kínálta előnyöket. Lássuk, hogyan is működik a digitális szerződéskötés!

Digitalizáció az üzleti- és a magánéletben

A digitalizáció fontosságának boncolgatása mára közhelyszámba megy. A Hiper Business Blog olvasóit sem érheti meglepetésként, hogy a digitális transzformáció alapvető változásokat hoz úgy személyes életünkbe, mint vállalkozásaink működésébe.

A folyamat már ma is javában zajlik: mindennapi életünk mind több és több aspektusa költözik a digitális térbe. Bár az olyan technológiák, mint például a mobilfizetés mára széles körben elfogadottak, szerződéseinket legtöbben továbbra is csak akkor tekintjük hitelesnek, ha azokat tintával írt kézjegyünkkel láttuk el. Digitális aláírások használatával azonban ez is megváltozhat – a Telenor pedig élen jár a modern megoldás bevezetésében!

Elektronikus szerződéskötés és digitális aláírások

Bár az elektronikus aláírás és szerződéskötés évek óta ismert megoldások, több más digitális technológiához hasonlóan ezek használatát is a koronavírus-járvány lendítette fel igazán. Maga a technológia egy 54 évvel ezelőtt felfedezett matematikai problémán, egy nem megfejthető matematikai megállapításon alapul. Ez alapján a 2010-es évek elején születtek meg a digitális hitelesítés műszaki alapjai – az elektronikus aláírások elterjedéséhez mégis szükség volt a járvány jelentette nyomásra.

Európában, így hazánkban is az elektronikus azonosítás-, hitelesítés- és bizalmi szolgáltatásokról szóló eIDAS rendelet szabályozza az e-aláírások használatát. 2014 szeptembere óta az eIDAS az EU minden tagállamában elismeri az elektronikus aláírások hitelességét. A digitális aláírások így jogilag a papíralapú megoldásokkal egyenértékű, egyszerű, biztonságos, és költséghatékony alternatívát jelentenek.

Technikailag a digitális aláírás a kódolás egy formája. Amikor tehát egy okiratot, például egy szerződést elektronikusan írunk alá, ezzel a “digitális bélyegzővel” megváltoztatjuk a fájl szerkezetét. Ez a szerkezetváltozás maga biztosítja az irat hitelességét, mivel abból megállapítható, hogy a kódolást ki és mikor végezte el.

Legalább ugyanilyen fontos, hogy az e-aláírással ellátott okirat nem változhat meg az aláírást követően – bármilyen változás a kódolás megváltozásával jár. Papíralapú kézjegyünkhöz hasonlóan elektronikus aláírásunk is sajátunk, és elválaszthatatlanul kapcsolódik az aláírt okirathoz. Az aláírt dokumentumok hitelessége a megfelelő szoftverrel ellenőrizhető.

Digitális szerződések a Telenornál – és a te cégednél

A járványhelyzetben világossá vált, hogy a hagyományos, papír alapú megoldások nem működhetnek, ezért a Telenor gyorsan kidolgozta a szerződések digitalizálásának folyamatát. A cég 2020 tavaszán állt át teljesen az elektronikus szerződésekre, azóta minden szerződésünk aláírása digitálisan történik. Partnereink így egy egyszerű, hatékony, jól kereshető és tárolható (szállítást vagy fizikai tárolást nem igénylő, így a korábbiaknál környezetbarátabb) megoldást használhatnak.

Ügyfeleink számára természetesen továbbra is adott a lehetőség, hogy papíron, kinyomtatva is kezükhöz kapják a szerződést (ezt körülbelül az esetek 10%-ában kérik), ez azonban csak másodlagos szerepet tölt be, elsődleges a digitális szerződés.

Az új megoldás iránt érdeklődők számára fontos tudnivaló, hogy az elektronikus aláírások bevezetése technikailag nem jelent nagy kihívást. Hazánkban is rendelkezésre állnak, és akár egy KKV számára is elérhetőek különféle könnyen kezelhető, stabil működésű megoldások (pl. NETLOCK vagy e-Szignó). Ezek segítségével a te vállalkozásod is tovább léphet az üzleti digitalizáció útján. Ezzel pedig nem csak időt és pénzt spórolhatsz, de a Telenorhoz hasonlóan jövőálló, haladó szemléletű digitális megoldást nyújthatsz ügyfeleidnek!