A dolgok internete és benne az internet dolgai (IoT – Internet of Things) ma már számtalan területen segítik az életünket a munkánk során és a magánéletünkben egyaránt.

Egyéni igényeinktől és életvitelünktől függően kedvünkre válogathatunk az okosporszívók, okosotthonok, okosórák, intelligens személyiasszisztens-robotok, és megannyi kütyü közül, melyek mind-mind az életünk valamely területét igyekeznek egyszerűbbé tenni – a Telenor új szolgáltatása, a Drivey például az autózást.

Az út a fontos

A Drivey egy intelligens útitárs, amely lényegében úgy monitorozza az autó tevékenységét, állapotát és teljesítményét, mint ahogy egy okosóra a viselőjét, és a használata legalább ugyanilyen egyszerű. Az eszközt a gépjármű OBD II-es portjába kell behelyezni: ez minden autóban máshol található (itt megnézheted, hogy a te autódban van-e), de az utastéren belül van egy rejtett, ám könnyen hozzáférhető helyen és így néz ki:

Az eszköz csatlakoztatását követően már csak le kell tölteni a vezérlőappot a Google Play áruházból vagy az Apple Store-ból, hogy nyomon követhetők legyenek a Drivey által közvetített járműadatok, de ez igény szerint akár a webes felületről is megtehető.

Hogy megy?

A néhány perc alatt végrehajtható beüzemelést követően a Drivey tisztán és világosan kommunikálja az autónk és vezetési stílusunk minden paraméterét. Az eszköz begyűjti az olyan alapvető információkat, mint amilyen a megtett útvonal, a hirtelen gázadások vagy fékezések, a fogyasztás, valamint az álló autó földrajzi pozíciója – melynek kapcsán egy virtuális zónakerettel az is beállítható, hogy a készülék azonnal jelezzen, ha a jármű elmozdulna ebből a pozícióból. Az eszköz továbbá azt is jelzi, hogy ha az autóban valamilyen meghibásodás áll fenn.

A begyűjtött adatokból készített statisztikákkal az eszköz hozzájárulhat az előnytelen vezetési szokások elhagyásához és hatékonyabb, biztonságosabb és alacsonyabb üzemeltetési költséggel járó technikák elsajátításához.

A Drivey szolgáltatást a Telenor a lakossági ügyfelek mellett a járműflottával rendelkező KKV-knak és 15 járműnél nagyobb flottával rendelkező vállalatoknak is szánja, mivel az app nem csak egy autó adatait képes kezelni, ezáltal alkalmas egy járműpark kényelmes és pontos nyomon követésére. Sőt, nagyobb flották esetén lehetőség van a figyelni kívánt adatok személyre szabására is a webes felületen keresztül.

A szolgáltatás kétféle tarifacsomagban érhető el: a Drivey 2 1690 forintos havidíjért kínál minden funkciót és 500 MB belföldön felhasználható Hipernetet, a Drivey 4 pedig 3690 forintos havidíjért 15GB-ot és wi-fi hotspot funkciót (csak belföldön felhasználható ez is).

A Drivey 4-re egyébként 2021. május 4. és június 30. között kedvezményt is kínál a Telenor vállalati döntéshozókat és lakossági ügyfeleket is megszólító kampánya részeként: a hűségidő első 6 hónapjára 50%-os havidíjjal érhető el a szolgáltatás 24 havi hűséggel, e-Komfort csomaggal. Továbbá most a kifejezetten vállalkozóknak szánt MyBusiness Classic előfizetéseket is igyekeztek vonzóbbá tenni. A Drivey 4 ajánlatról pontos részleteket itt találsz.