Tíz éve gyakorlatilag nem is létezett itthon a fogalom, azóta viszont a startup a vállalkozás legfelkapottabb formájává nőtte ki magát.

Ennek ellenére (vagy épp ezért) sokan még ma sem tudnák megmondani, hogy mitől is startup egy startup: a Szilícium-völgyi techtematikák úttörőihez hasonló cég? Nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalkozás? Nemzetközi piacra készülő pár fős garázsműhely? Szélsőségesen bizonytalan feltételek között valami forradalmian újat alkotó csapat? Sokan sokfélét gondolunk erről, ezért a Hiper Business Blog csapata most a Telenor Accelerate program három startupjának, nevezetesen a Vimage, a Photon, és a Zyntern megkérdezésével utána járt, hogy mit mutat a színtiszta, megkérdőjelezhetetlen, empirikus valóság.

VIMAGE

 • Termék
  Cinemagraph animáló telefonos applikáció, amellyel pillanatok alatt életre kelthető bármilyen fotó.
 • Csapat
  13 fő
 • Felhasználók
  Havonta 1 millió
 • Kedvenc eredmény
  2018-ban a Google, 2019-ben a Huawei választott minket az év alkalmazásnak. Valamint több, mint 8 millióan töltötték már le az appjainkat.

PHOTON

 • Termék
  Online platform, amely összeköti a keresletet a kínálattal rendezvény-, stream-, portré- és esküvőfotó, illetve -videó kategóriában.
 • Csapat
  93 fotós és videós
 • Ügyfelek
  146
 • Kedvenc eredmény
  2019-ben 93%-os támogatottsági szint (NPS – Net Promoter Score) növekedés. Olyan neves ügyfelek, mint az Erste Bank, a Facebook, a MOL, a SZTAKI, a Bortársaság, és a Prezi.

ZYNTERN

 • Termék
  Magyarország pályakezdő állásportálja.
 • Csapat
  15 fő + külsősök
 • Ügyfelek / felhasználók
  1600+ hirdető cég
  32000+ munkakereső
  500 000+ egyedi látogató
  100 000+ Facebook csoport tag
 • Kedvenc eredmény
  A pályakezdő munkaerőpiaci kutatásunk mára országos benchmark a HR-világban, amit több mint 4000 fiatal tölt ki évről-évre. Az esettanulmányi versenyünkre idén több, mint 140 csapat jelentkezett országszerte. A blogunkat havi szinten sok ezer fiatal látogatja. 2018-ban a Get in the Ring Startup versenyen a CEE régió legígéretesebb startupjává választottak minket. 2020-ban a 100INNO listáján a 100 legjobb magyar innováció közé választottak minket.

Vigyázz, kész, startup!

„Számunkra ez nem az elképesztő gyors növekedésről szól, hanem: hogy egy jó csapatban játsszunk, hogy olyan terméket alkossunk, amit szeretnek a felhasználóink, és amire büszkék lehetünk, hogy kísérletezzünk, tanuljunk és fejlődjünk, hogy függetlenek legyünk, hogy akkor és onnan dolgozzunk, amikor és ahonnan akarunk, hogy mindenkinél meglegyen a work-life-balance, és hogy mindez fenntartható legyen hosszú távon.” – fejti ki saját startup-kiáltványát Czigler Zsolt, a Vimage alapítója.

Volom Sára, a Photon vezetője pedig hasonlóan kreatív közegként látja ezt a dinamikusan fejlődő világot: „Vibráló a hazai startupper-szcéna, öröm a részesének lenni. Nagyon sok inspiráló gondolattal és emberrel lehet találkozni. Az évek alatt sokat finomodott a piac, egyre több tapasztalat gyűlik össze, amiket intenzíven megosztunk egymással és így tudunk egymástól tanulni.”

„Ami viszont változatlanul igaz, hogy egyedülálló a hazai piacon, amit a Telenor biztosított a kiválasztott induló vállalkozásoknak az Accelerátor program keretein belül: vállalati és vállalkozási szakértők széleskörű tudása, anyagi támogatás és széleskörű network és vizibilitás néhány hónap leforgása alatt.” – teszi hozzá Balogi Attila és Megyeri Mirtill, a Zyntern alapítói.

Aki mer, az nyer

„Alapvetően bátornak kell lenni. Bátorság és tempó nélkül kisvállalkozást épít az ember, nem startupot. A bátorság persze nem önfejűséget jelent, azt viszont látni kell, hogy a befektető azért adja a pénzt, hogy abból növekedjen a vállalkozás, nem azért, hogy üljél rajta. Minden centet érdemes elkölteni, ami a növekedést és a fejlődést szolgálja, viszont egyetlen forintot sem, ami nem ezeket a célokat segíti.” – magyarázza a startupper szemlélet egyedülálló merészségét Balogi Attila és Megyeri Mirtill, Czigler Zsolt pedig megerősíti: „Persze, folyamatosan kockáztatunk, de közben ezeket kézben is tartjuk – legalábbis azt gondolom. Az induláskor volt olyan, hogy egy hétre elég pénzünk maradt, de valahogy abból is kikecmeregtünk. Én előre tekintek, nem szoktam utólag megbánni dolgokat.”

Egységben az erő

Volom Sára egyik legrizikósabb döntése az volt, hogy a céget egyedül alapította meg. „Azt szokták mondani, hogy az üzlettársi kapcsolat olyan, mint a házasság. Emiatt biztosra szerettem volna menni, hogy olyan társakra essen a választásom, mint amilyen Gábor, aki mellett a hosszú távú és stabil építkezés lehetőségét látom. Az idő tehát ebben engem igazolt, a hibáim viszont komoly leckékre tanítottak meg, ezért egyetlen lépésemet sem bántam meg, még akkor sem, ha rossz volt.”

„Igen, fontos tanulság, hogy olyan emberekkel indíts vállalkozást, akikkel közös cél- és értékrendszerben működtök. – erősíti meg Balogi Attila és Megyeri Mirtill: emellett meg kellett tanulni a kollégák empowermentjét – felhatalmazni a csapattagokat, megbízni bennük és átadni a tulajdonosi szemléletet.”

A Telenor Accelerate inkubátorprogramban támogatott startupok fejlődésére mindannyian büszkék lehetünk, ha viszont egyike vagy azoknak, akik a fiókban tartják startup-ötletüket, akkor hallgass Czigler Zsoltra: „Ne halogasd! Jó időpont úgyse lesz, és ha jó akarsz lenni, akkor később se engedheted meg magadnak a halogatást” – ha pedig kipróbálnád a bemutatott termékeket és szolgáltatásokat, akkor van egy jó hírünk: a Telenor Vimage, Photon és Zyntern kuponjaival ezt most  kedvezményesen teheted meg!