Ahogy a Hiper Business Blog blokklánc-sorozatában korábban már írtuk, a blokklánc egy, a hozzá kapcsolódó felhasználók között elosztott adatbázis, mely digitális adattárolásra alkalmas, valamint a felhasználók közötti tranzakciók direkt lebonyolítását is lehetővé teszi.

A technológia előnye a hátrányának is tekinthető, amennyiben az adott láncot felépítő adatcsomagok másolatával minden felhasználó egyszerre rendelkezik (ezért virtuálisan manipulálhatatlan a tartalma). Ezek megfelelő titkosítása azonban rendkívül bonyolult kriptografikus algoritmusokat, azaz végeredményben minden felhasználó részéről jelentős számítási és tárolási kapacitást igényel.

Az információáramlás a blokkláncok esetében folyamatos, ezért a hagyományos láncok működtetése sok nagy teljesítményű számítógépet igényel a hatalmas mennyiségű számítás elvégzéséhez. A hagyományos algoritmikus számítások lehetővé teszik a vételi és eladási megbízások során a feltételek egyeztetését és a tranzakciók feldolgozását, ez a folyamat azonban energiafelhasználás tekintetében nem optimalizált.

Mint a villám

Ezen változtathat most a Mitsubishi Electric Corporation és a tokiói központú kutatócsoport, a Tokyo Tech által közösen bejelentett újfajta blokklánc-technológia. A fejlesztés célja, hogy optimalizálni tudja a megújuló villamosenergia-többletének felhasználók közötti (P2P – peer-to-peer) kereskedelmét.

Az újonnan kidolgozott optimalizálási algoritmus lehetővé teszi az adott lánc felhasználói számára a kereskedési célok és adatok megosztását, ezáltal a vételi és eladási megbízások optimális egyeztetését. Az új bányászati ​​módszer futtatható egy mikroszámítógépes kiszolgálón is, mivel ilyen módon minimális számítási kapacitást igényel.

A láthatatlan kéz

A speciális igények kielégítése érdekében az új algoritmus lehetővé teszi a felhasználók között megosztott kereskedési cél változtatását. Például, ha a rendelkezésre álló mindenkori villamosenergia-többlet mennyiségének maximalizálása a közös cél, akkor célnak megfelelően kereshető a legjobb vételi és eladási ajánlategyezés. Energiatöbblet fennállása esetén a piaci ár a piaci elveknek megfelelően csökkenhet, és így az olcsóbb árak miatt valószínűleg megnő az elektromos járművek újratöltésére vonatkozó kereslet. Ennek eredményeként a felesleges energiafelhasználás anélkül maximalizálódhat, hogy a kiskereskedelmi villamosenergia-társaságoknak reagálniuk kellene a piaci ingadozásokra.

Ha az energiatöbblet helyett a felhasználók nyereségének maximalizálása a közös cél, akkor a rendszer úgy módosítható, hogy vagy a felhasználók összes nyereségét növelje meg, vagy a felhasználók minimumnyereségének mértékét. A piaci környezet változásaihoz igazítható közös cél lehetővé teszi a rugalmas P2P energiakereskedelmet, azaz optimalizált kereskedelmi környezetet képes teremteni az energiaszolgáltatók és a háztartások között.