A TikTok folyamatosan azon dolgozik, hogy több bevételszerzésre használható beépített funkcióval lássa el a platform alkotóit.

Ennek a törekvésnek az eredménye az újonnan bevezetett Seller University, azaz az értékesítő egyetem is, ami pontosan az, aminek hangzik: egy olyan képzési központ, amely segíti az üzleti tevékenységet a TikTokon. Teljes körű oktatóanyag az eladói eszközökről, irányelvekről és a vásárlással kapcsolatos legújabb frissítésekről.

A programra feliratkozók számára a felület lehetővé teszi, hogy a profiljuk egy második fülén bemutathassák termékeiket, illetve, hogy a márkák megjelöljék az őket reprezentáló, társult alkotókat. Akik ezt a társulás (affiliate) funkciót választják, feltölthetik a termékeiket a Seller Centerbe, beállíthatják promóciós céljaikat és kollaborálhatnak a Creator Marketplace-en felsorolt platforminfluenszerekkel.

Az e-kereskedelem promotálása egyértelműen a TikTok fejlődésének következő kulcsfontosságú lépése, ezért a platform azon dolgozik, hogy létrehozzon egy olyan ökoszisztémát, amely biztosítja, hogy az alkotók pénzt tudjanak keresni a platformon tett erőfeszítéseikkel. Ha ezt nem tudják megtenni, akkor pillanatokon belül rá fognak jönni, hogy tartalmaikat inkább az Instagramra vagy a YouTube-ra feltöltve komoly jövedelemre tehetnek szert. És ha a TikTok elveszíti a legfontosabb alkotóit, akkor gyorsan elveszítheti relevanciáját és közönségét is.

Ennek fényében nem nagy meglepetés, hogy a TikTok felgyorsítja az e-kereskedelem felé tett lépéseit. A 2017 óta létező platform jelenleg egymilliárd felhasználóval rendelkezik (ezt a számot egyébként a 2010 óta létező Instagram csak 2018-ban érte el), és ha képes bevételtermelő eszközöket adni az alkotók kezébe, akkor jó esélye van arra, hogy hosszú távon a közösségi médiahirdetések meghatározó szereplőjévé váljon, fenntartható alapot teremtve a jövőbeli növekedéshez.

A TikTok népszerűsége az elmúlt évben ugrásszerűen megnőtt – valószínűleg annak köszönhetően, hogy a járvány okán tömegek töltötték kanapén unatkozással kényszerszabadidejüket. A felület azonban még mindig a kezdeti időszakát éli – jelenleg nagyjából abban a fázisban tart mind kihasználtság, mind hirdetési árak tekintetében, mint a Facebook 2010 környékén. Tíz évvel ezelőtt sok vállalat komolytalannak gondolta a közösségi médiát, ma már magától értetődő, hogy egy magára bármit is adó cégnek rendelkeznie kell Facebook oldallal. Tíz évvel ezelőtt egy Facebook-hirdetésekre épített digitális marketingkampány közröhej tárgya lett volnama pedig több online vásárlás zajlik a Facebookon, mint azon kívül.

A TikTok térnyerése megkérdőjelezhetetlen, ahogy az is, hogy a közösségi médiafelületek váltak az online kereskedelem, így a marketing elsőszámú színterévé. Aki tehát lemaradt az előző nagy hullámról és azóta is csak kapálózva próbál levegőhöz jutni az online világ tengerében, az a TikTok-hullámot ma még épp időben lovagolhatja meg!