A nagyok régóta használják a PPC hirdetéseket, vagyis a kattintásalapú fizetéseken nyugvó internetes hirdetési modellt.

Az egyre gyorsabban digitalizálódó világban pedig egyre több hazai kis- és középvállalkozás is felismeri, hogy ha nem akar lemaradni, tudatosabban kell használnia az online hirdetéseket. Cikkünkből megtudhatod, hogy kerüld el a kattintás alapú ráfizetést, vagyis, hogy hogyan menedzseld okosan a PPC kampányaidat 2021-ben!

Miről is van szó?

A Pay Per Click (kattintásalapú fizetés) egy olyan online hirdetési módszer, amelynek megfelelő használatával fellendítheted weboldalad forgalmát. A PPC az egyik legelterjedtebb internetes hirdetési (illetve, mint azt látni fogjuk, valójában árazási) forma. A legnagyobb keresők, mint a Google vagy a Bing is ezt a szerkezetet használják, de ismerős lehet a Facebookról vagy a LinkedInről is.

A PPC kampányba feltöltött hirdetéseid vagy a keresőmotorban, vagy közvetlenül egy weboldalba ágyazva jelennek meg. Megszokhattad, hogy ha például rákeresel egy téged érdeklő termékre a Google-ön, az első pár találat ki van emelve – ezek valójában nem keresési találatok, hanem maguk a PPC hirdetések. A PPC attól kattintás alapú, hogy te csak akkor fizetsz, ha a felhasználók le is kattintják a hirdetésed, és ezzel átjutnak a saját website-odra, ahol például aktuális ajánlataid várják.

Mikor és miért használj PPC kampányokat?

A PPC hirdetések nagy előnye, hogy azonnali eredményt hoznak: egyrészt saját erőből keserves munka a keresési találatok tetejére kerülni, másrészt pedig, ha helyesen állítottad be a kampányt, az átkattintásokat valós időben tudod követni.

Ez rögtön meg is szabja, hogy mire érdemes használni a kattintásalapú hirdetéseket. Röviden: eladásra! Tehát ezekkel a kampányokkal ne olyan oldalakra vezesd a látogatóid, ahol többet tudhatnak meg cégedről, vagy például egy jópofa blogposztban mesélsz a céges karácsonyról, ezekből ugyanis soha nem lesz pénz. Kampányokat konkrét termékekre vagy ajánlatokra érdemes élesíteni, a márkaismertség növelésére vannak jobb eszközök is.

Természetesen sok múlik azon, hogy a te piacodon mekkora a verseny, mennyire erős a szegmens, amiben hirdetni próbálsz – ez határozza ugyanis meg, hogy mennyibe kerül egy hirdetésre bejövő kattintás. De az egyenlet azért nem annyira egyszerű, hogy ha többet fizetsz, te is leszel a legjobb. A helyes beállítások használata a PPC esetében kulcskérdés, és elég bonyolult feladat. De ha már használsz PPC hirdetéseket, az alábbi tippek segítenek lekövetni az idei változásokat!

Tippek és trükkök 2021-re

Használd a Google mindentudó adatgyűjteményét

A Google tavaly jelentette be, hogy biztonsági aggályok miatt változtat a forgalom és online viselkedés követésén. Ezzel együtt pedig 2021-től egy új eszközt is ad a hirdetők kezébe: ez az Ads Data Hub.

Az Ads Data Hub összeköttetést teremt a Google aggregált adatai, és a saját hirdetése(i)d adatai között – teszi mindezt anonim módon, anélkül, hogy az egyes felhasználók személyes adatait megsértené. Az új eszköz használatával tehát praktikus információkhoz juthatsz PPC kampányaid működésével kapcsolatban, így segít az Ads Data Hub abban, hogy hirdetéseid egyre hatékonyabbak legyenek.

Értsd meg a vásárlói útvonalakat

A vásárlói útvonal (buyer’s journey) leírja, mik azok a lépések, amelyek során egy érdeklődőből végül vásárló lesz. Ha megérted, hogy látogatóid hol tartanak ezen a vásárlói útvonalon, hatékonyabban tudod őket segíteni, így pedig saját eladásaidat is növelheted.

Általánosságban 3 alapvető szakaszra osztjuk a vásárlói útvonalakat:

  1. A ‘tudatosság’ fázisában a jövőbeni vásárló még csak tájékozódik, kérdéseire keres választ. Ebben a szakaszban a konkrét problémákra jól válaszoló, hiteles információk átadásával láncolhatod magadhoz az érdeklődőket.
  2. A ‘megfontolás’ szakaszában olyan folyamatok zajlanak, mint például a felderítés és az alternatívák összehasonlítása. Itt már egy szinttel mélyebben járunk, az érdeklődő nagyjából tudja, mit szeretne, és vállalkozásod termékét vagy szolgáltatását lehetséges megoldásnak tekinti. Itt már érdemes példákkal, esettanulmányokkal, más vásárlók véleményével is alátámasztani mondandódat.
  3. A ‘döntés’ szakaszában a legjobb, amit tehetsz, ha egy jól felépített, könnyen kezelhető vásárlási folyamattal könnyíted meg az érdeklődő számára a vásárlást. Szintén jó ötlet lehet remarketing kampányokat indítani, hogy aki már járt nálad, visszatérő vásárló legyen!

Automatizálj

Ha profin használod a PPC kampányokat, sok-sok érdeklődőt kell majd kezelned. Ezt nem fogod tudni a régi, manuális módszerekkel a kellő szabatossággal elvégezni. Ezért fontos, hogy elkezdj gondolkodni azon, hogyan tudod automatizálni a legtöbb erőforrást felemésztő részfolyamatokat.

Az automatizáció emellett a PPC kampányaid hatékony kezelésében is közreműködhet: segíthet például a nem jól teljesítő kampányok figyelésében és leállításában, a felhasználók viselkedésére reagálva alakíthat ki új hirdetéscsoportokat, vagy megkönnyítheti a jelentések készítését, hogy mindig naprakész információid legyenek a hirdetéseidről.

A PPC kampányok megfelelő használata nem könnyű, de a kellő figyelemmel nagy sikereket érhetsz el. Alapvetően 2021-ben sem változik, hogyan érdemes kezelni ezeket a hirdetéseket, de az új eszközök használatával hatékonyabb lehetsz, így nagyobb forgalmat és több eladást generálva!