A technológia gyors fejlődése, és a vele járó ipari forradalom visszavonhatatlanul megváltoztatta világunkat. Ennek következménye az a digitális transzformáció, ami mára a hazai kis- és középvállalkozásokat is elérte.

A digitális átállás és az agilis működés szakértők szerint már most is a versenyképesség kulcsa – a jövőben pedig minden jel szerint csak tovább fog erősödni ez a folyamat.

A digitális világ évek óta egyre nagyobb teret hódít mindennapi életünkben. Egyre több és több szolgáltatás, kommunikációs forma, kereskedelmi csatorna, és mostanra teljes munkakörök váltak digitálissá. Fogyasztóként ez a digitális forradalom mindannyiunknak ismerős. De sok kisvállalkozás vezetője még ma is idegenkedik attól, hogy “digitálisra hangolja” folyamatait, reagálva a felmerülő kihívásokra és kiaknázva az új lehetőségeket.

De mit is jelent a digitális transzformáció?

Fontos különbséget tennünk a digitalizáció és a digitális transzformáció fogalmai között. A digitalizáció ugyanis csak annyit jelent, hogy az eddig papíron vezetett információkat, folyamatokat mostantól digitális formában, adathordozókon vagy felhőszolgáltatásokban tároljuk. Bár ez természetesen fontos első lépés és a digitális transzformáció előfeltétele, utóbbi fogalom ennél jóval többet takar.

A digitális transzformáció nem csak annyit jelent, hogy eddigi folyamatainkat digitális megoldások csatasorba állításával modernizáljuk és gyorsítjuk meg. Ehelyett arra helyezi a fókuszt, hogy a különféle, akár eddig ismeretlen digitális technológiák használatával hogyan változtathatjuk meg alapjaiban üzleti folyamatainkat, hogy azok minden eddiginél hatékonyabbak legyenek.

A digitális átállás pontosan arra tesz képessé egy vállalatot, hogy aktívan keresse azokat a megoldásokat, új technológiákat, amelyek gyökeres pozitív változást hozhatnak (például ügyfél-elégedettségben, de akár saját folyamataink hatékonyságában, vagy egészen új üzleti lehetőségek felismerésében kifejezve). A digitális transzformáció tehát elsősorban szemléletben, szervezeti kultúrában jelent változást – a technológiai változások csak ezután következnek.

Első lépések a digitális transzformáció útján

Egy efféle, mindent átható üzleti átalakulás semmilyen vállalatnak nem sétagalopp. Sokan mégis azt gondolják, a nagy cégek – erőforrásaik miatt – előnnyel indulnak. De tartsuk észben, hogy egy kis- vagy közepes vállalkozásnál még ritkább az “így szoktuk” beépülése a napi gyakorlatba, ez a rugalmasság pedig óriási előnyt jelent! A digitális átállás pedig nem feltétlenül követel meg óriási beruházásokat.

Kezdjük az általunk használt üzleti szoftverek, és általánosságban az IT-infrastruktúránk újragondolásával. Ha már minden üzleti folyamatunk digitálisan zajlik, az azt jelenti, hogy hihetetlen mennyiségű információ áll rendelkezésünkre. Mindezt sok adatot API-kon (programozási felületeken) keresztül oszthatjuk meg más, akár ingyenes szoftverekkel, így könnyebben kiaknázhatjuk például az analitikai, adatelemzési megoldások lehetőségeit, de akár a Mesterséges Intelligenciát is segítségül hívhatjuk folyamataink modernizálásában.

Érdemes elgondolkodni az vállalatirányítási rendszerek (ERP) használatán is, amelyekkel könnyebben áttekinthetjük folyamatainkat – ráadásul valós időben kaphatunk frissítéseket a legfontosabb mutatókról. Ez elősegíti az adatalapú döntéshozatalt, ami jelentősen megkönnyíti a stratégiai irányok kijelölését, vállalatunk fejlődésének új szintre lépését.

Hasonlóan fontos lehet az automatizáció kiterjedt használata. Különösen egy KKV esetében sok olyan folyamatot találhatunk, amit eddig kézzel végeztünk, verejtékes (és sokszor monoton) munkákkal újabb hibalehetőségeket halmozva.

Az automatizáció ráadásul jó előszobája a transzformáció következő lépésének, az úgynevezett low-code programozás jelentősebb használatának. Ezzel a megoldással valódi programozói tudás nélkül is lehetővé válik a vállalatunk számára igazán nagy segítséget nyújtó alkalmazások fejlesztése. A digitális szemlélet meghonosodásával ez új utakat nyithat meg vállalkozásunk előtt: a nagy ötlethez így már gyorsan, olcsón fejleszthetünk saját applikációt.

Sikeres transzformáció, távolodó célvonal

Ne csalódjunk: az elégedett hátradőlés elérhetetlen álom marad, ha a digitális transzformáció útjára lépünk. Vállalatunk digitális átalakulásának legnagyobb sikere, ha mostantól nyughatatlanul keressük az új megoldásokat, a folyamatok optimalizálásának és az új üzleti lehetőségek kiaknázásnak eddig ismeretlen formáit.

Emiatt elengedhetetlen felismernünk, hogy a digitális transzformáció sikere munkatársainkon áll vagy bukik. Segítsünk a szervezet minden tagjának megérteni, mit jelent ez az átállás, és törekedjünk velük együtt elérni a fokozatos és folytonos javulás újabb és újabb céljait!