Az influenszermarketing lényegében egy együttműködés egy vállalkozás és egy, az interneten befolyással rendelkező személy között valamilyen termék vagy szolgáltatás népszerűsítése céljából.

Ez nagyjából a mai megfelelője annak, amikor egy évtizede Ronaldinho minden trükkre képes sportcipőt reklámozott a tévében, Natasha Poly meg óriásplakátokról öntötte a szürke és fagyos márciusi Budapestre a fülledt erotikájú Gucci életérzést.

Egyszer volt

A digitális térnyerésnek köszönhetően az addig egy irányba tartó világunk azonban azóta apró szilánkokra tört. A mindenki által ismert sztárok kora véget ért, az így keletkező stíluspluralizmusban pedig felvirágoztak a ”niche” közönségek, akik niche termékeket, niche szolgáltatásokat és niche tartalmakat követeltek maguknak. Ezt az igényüket elégítik ki az influenszerek, akik nem fényév távolságból ragyognak, mint a valódi csillagok, hanem érzelmi kötődésre épülő, személyes kapcsolatot alakítanak ki a közönségükkel és olyan rendszeres és minőségi tartalmat szolgáltatnak nekik, amire éhesek. A jól tartott nép a digitális gondoskodásért cserébe hálásan megbízik választott királyában vagy királynőjében és lelkesen megvásárolja az általa ajánlott terméket és szolgáltatásokat.

NICHE (EJTSD: NISS) – SZŰK, JÓL KÖRÜLHATÁROLHATÓ RÉSPIACOK, MELYEK ELSŐSORBAN A KKV SZEKTORNAK LEHET FONTOSAK. A NICHE MARKETING TEHÁT EGY RÉSPIACRA KONCENTRÁL A TERMÉKFEJLESZTÉS ÉS A KOMMUNIKÁCIÓ SORÁN. Forrás: Marketing blogger

Tegyük fel például, hogy vennénk egy Nike cipőt.  Első lépésként rögvest kinyithatjuk az Instagramot, ahol egy gyors görgetés eredményeképpen megtudjuk, hogy melyik lokális vagy külföldi webáruházban van jelenleg akció. Egy influenszer sztorijából kimásolt promóciós kódot kifizetünk egy lájkkal, majd a kód segítségével máris boldogan felhasználjuk 15% kedvezményünket az általa reklámozott webshopban. Körbeérnek tehát a szálak és mindenki csak nyert az üzleten. Az online bolt örül a vásárlásnak, a vevő a kedvezményes terméknek, az influenszer pedig a fizetésének. Nincs mese. Az influenszermarketing win-win.

Hol nem volt

Vásárlásra ösztönző reklámra és vásárolni hajlandó közönségre minden vállalkozásnak szüksége van. Az influenszermarketing pedig nemcsak arra kínál remek megoldást, hogy tényleges érzelmi kapcsot alakítson ki a vállalkozás és a vásárlók között, hanem arra is, hogy a márka megtestesüljön. Az erős image kiépítésének fontossága pedig talán nem szorul különösebb magyarázatra egy brand esetében. Ez az a tényező ugyanis, ami például a Coca-Colát kiemelte korabeli versenytársai sorából.

Egy jól összerakott, tehetséges influenszer csapat és egy kellőképpen megalapozott stratégia segítségével egy vállalkozás fel is virágozhat, valódi birodalommá, a termék pedig közismert fogalommá válhat.