A különféle kriptovaluták egyre többször szerepelnek a hírekben – és persze a merészebb befektetők portfólióiban.

A technológia és a ráépülő gazdasági szektor is gyorsan fejlődik, nem könnyű tartani a lépést. Sokan még a kriptopénzek világában sem látnak teljesen tisztán (bizonytalanoknak ajánljuk a Hiper Business Blog korábbi cikkét), a blokkláncokról pedig még kevesebben tudják, eszik-e vagy isszák. Pár hete újabb kifejezéssel ismerkedhetett meg a világ. Lássuk, mit érdemes tudni a nem helyettesíthető tokenekről (non-fungible tokens, NFT)!

Mi az NFT, mik azok a nem helyettesíthető tokenek?

Az NFT tulajdonképpen egy virtuális okirat, ami a digitális térben is kezelhetővé teszi a tulajdont. Az Ethereumon alapuló NFT az eredetiség igazolására szolgál, egyfajta tulajdoni lapként azonosít és hitelesít egy digitális eszközt, annak tulajdonjogát megtestesítve.

A nem helyettesíthető tokenek lényege, fő tulajdonsága az egyediség: egy NFT létrehozásakor meghatározzák, mi a token célja – ettől válik különlegessé, egyedivé. Tartoznak hozzá továbbá olyan metaadatok, mint hogy honnan származik a token, ki hozta létre, mikor, stb. Ezeken az adatokon később már nem lehet változtatni, ezért alkalmas a token egy digitális eszköz egyértelmű azonosítására.

A tokenek oszthatatlanok is, a bitcointól eltérően nem feloszthatóak kisebb részekre, hanem egy egészként funkcionálnak. Mint a digitális érték egyedi azonosítóit, NFT-ket korlátozott mennyiségben lehet kibocsátani, ezzel megnyitva a lehetőséget a korlátozott darabszám üzleti kiaknázása előtt.

Non-fungible tokenek és az üzlet

Az NFT egyértelműen azonosítható és gond nélkül átruházható, és nincs kitéve semmiféle manipulációnak (vagyis nem másolható, nem osztható). A vagyon kezelésének biztonságos digitális formájaként kézenfekvő következő lépés az NFT-k üzleti felhasználása.

A gyűjtők már le is csaptak az új technológiára. Az NBA például a ’90-es évek népszerű kosaras kártyáit támasztotta fel az NFT-k segítségével, egyedileg azonosítható kosarasvideókat kínálva. Nem is sikertelenül: 2021 első negyedévéig már 320 millió dolláros forgalmat bonyolítottak, és az üzletág gyorsan nő. De a tokenek jóvoltából elindulhat a digitális műalkotások biztonságos kereskedelme is.

Valós vagyontárgyak, például gépjárművek vagy ingatlanok is tokenizálhatóak – gyakorlatilag bármiből csinálhatunk digitális tokent. Így elképzelhető, hogy a nem helyettesíthető tokenek szolgálnak majd megoldásul az internet régi problémájára: a digitális másolásra és lopásra. Ennek apropóján NFT művészetnek is helye van a világhálón: ezen az Instagram csatornán rengeteg példát láthatunk

A kriptopénzek volatilis világában azt persze nem tudhatjuk, hogy az NFT tényleg új alapokra helyezi-e majd a tulajdon digitális kezelését. De a technológiai újítás máris óriási pénzeket mozgat meg, ezért érdemes lesz figyelnünk a fejlődését.