Talán még mindenki emlékszik, hogy miről szólt az elmúlt másfél év az egész világ számára.

Na, nem mintha azóta teljesen véget ért volna, de nem meglepő módon, a koronavírus-járvány mostanra szitokszóvá nőtte ki magát. Ez pedig éppen annak az elképesztő kiterjedtségnek köszönhető, amivel képes volt több hullámban is végigsöpörni a világon, tönkretéve milliók egészségét, életét és megélhetését. És éppen ennek a tulajdonságának tulajdonítható az a tény is, hogy a kínai technológiai vállalatok jelenleg sem képesek elégséges chipet gyártani. Ehhez a helyzethez hozzájárultak a még az első hullám alatt darabjaira hullott ellátási láncok, a megváltozott vásárlói szokások, valamint a további nehezítésként tavalyi évbe gyűrűző időjárási szélsőségek is.

A probléma természetesen nem kizárólag a chipgyártást érinti, hanem egyből minden olyan terméket, amelyben chip van. Tehát lényegében a teljes elektronikai piacot, így az autókat, okostelefonokat, de a háztartási gépeket, illetve szórakoztató elektronikát is ide számolhatjuk.

A vírus indusztriális böjtjét még csak mostanában fogjuk megérezni. Az Egyesült Államokban az otthon töltött időszak alatt olyannyira megemelkedett a kényelmi ételek iránti kereslet, hogy mostanra általános csirke- és ketchuphiány alakult ki. Emellett a több tízmillió medencével rendelkező háztartásban otthon rekedt amerikaiak folyamatos klórigénye okán az országban jelenleg klórhiány is tombol.

A járvány alatt jelentősen megnőtt az otthoni étel-, illetve egyéb csomagolt rendelések száma, amely megnövekedett műanyagkeresletet eredményezett. A beszállítói láncok azonban a műanyaggyártás területén is sérültek. A nyersanyagok markáns hányadának jelenleg is nehézségekbe ütközik a beszerzése – akárcsak a chipek esetében.

Milyen a piaci helyzet? Csip?!

Némileg árnyalja a helyzetet, hogy a chiphiány miatt lelassult gyártás miatt az elérhető videókártyák és merevlemezek mennyisége egyre csökken, míg a techipar másik felén a kriptovaluták elképesztő, robbanásszerű térnyerése és népszerűsége miatt az ezekre irányuló kereslet egyre csak nő. Nem nehéz kitalálni: a fogyatkozó termékpaletta az egész világon egyre drágább. Hogy mi az összefüggés a kriptovaluták és a rendelkezésre álló tárhely nagysága között, arról korábban már írtunk a Hiper Business Blogon. A lényeg azonban a következő: a kriptovaluták előállítása, az úgynevezett bányászat, rettentően nagy számítási kapacitást igényel, ráadásul minden adott hálózathoz kapcsolódó felhasználó részéről. Amennyire hátrányos azonban a térigény szempontjából ez a tulajdonság, olyannyira jelenti a blokklánc-technológia előnyét is: virtuálisan feltörhetetlen.

A technológiában rejlő semmihez sem fogható biztonság magyarázza népszerűségét, illetve azt a törekvést is, hogy a világ számtalan pontján igyekeznek megoldást találni a blokkláncok fenntartásához szükséges számítási kapacitás nagyságának problémájára. A mostani merevlemez-őrületet is épp egy ilyen próbálkozás váltotta ki. Nevezetesen a Chia Network, amely sokkal energiahatékonyabb bányászati protokollt dolgozott ki XCH nevű kriptovalutája számára, mint amilyen az abszolút világsztár Bitcoiné.

De miért kell több, ha kevesebb?

A megnövekedett merevlemez-keresletre egyszerű a válasz. A Bitcoinénál lényegesen fenntarthatóbb modell a kezdő bányászoktól sem igényel jelentős indulóköltséget. Sőt, a rendszer későbbi üzemeltetése sem kerül horrorisztikus összegekbe. Sokan tehát a régi korok Yukon menti aranyásóihoz hasonló szemlélettel meglátták a lehetőséget az XCH bányászatában. Így azonnal megrohamozták az online áruházakat és felvásárolták a világ nagyteljesítményű HDD-készletének jelentős részét. Ennek eredményeképpen májusban két hét alatt átlagosan 20-40 százalékkal emelkedtek a merevlemezárak, és csak azért nem emelkedtek tovább jelentősen, mert kifogytak a raktárkészletek.

A háttértárakat eddig elkerülte a koronavírus-járvány által berobbantott általános alkatrészdrágulás. A kriptoláz tüze azonban olyan vehemenciával söpör végig a techszektoron, hogy valószínűsíthető, hogy a jövőben nem csak az egyedi végfelhasználók számára fog nehézséget jelenteni erős felszereltségű gépet találni. A kriptovaluták és a blokklánc-technológia térnyerése valószínűsíthetően a szerver- és felhőtárhelyek üzemeltetőinek is komoly nehézségeket fog okozni a nem túl távoli jövőben.