Tudtad, hogy egy átlagos okostelefon élettartama 21 hónap?

Annak ellenére, hogy a készülékeket ellenállónak tervezik, folyamatos használatuk és az időnkénti mechanikai sérülések következtében viszonylag hamar elhasználódnak. Emellett működési idejüket tovább rövidítheti az új, fejlettebb eszközök folyamatos megjelenése is. Az USA-ban, 2012-ig összesen közel 140 millió mobiltelefontól szabadultak meg, Magyarországon pedig a lakosság 71 százaléka rendelkezik 3 évesnél fiatalabb készülékkel, azonban nem minden lecserélt eszköz végzi a szeméttelepen, régi készülékeiket sokan otthon tartják tartalék vagy emlék gyanánt. És ez még mindig optimálisabb, mint a kukába dobni az eszközöket. Annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban évente több, mint kétmillió tonna elektronikai hulladék keletkezik, amely a feldolgozott szemét mindössze 2 %-át teszi ki, mégis ez felel a szemétlerakókban található nehézfémek 70 %-ért.

Sokan nem tudják, hogy az elektronikus berendezéseket nem szabad a háztartási hulladékkal kidobni, ugyanis ezek az eszközök a bennük lévő nehézfémek miatt (például egy sérült akkumulátor esetén) akár veszélyes hulladéknak is minősülhetnek. Kiemelkedő, hogy Kínában a mérgező fémek talajban lévő koncentrációját az elektronikai hulladéklerakók közelében 10-100-szor magasabbnak találták, mint a referenciaterületeken. Az áramkörben és az akkumulátorban lévő ólom, a kijelzőkben megtalálható nikkel, továbbá az arzén és a kadmium csak néhány azon mérgező nehézfémek közül, amelyek a legtöbb okostelefonban megtalálhatóak. Ezek az anyagok az esővízzel vagy akár más hulladékkal, vegyszerekkel való érintkezés során, esetleg hő hatására kioldódhatnak és a talajba szivároghatnak. A talajból könnyen az emberi szervezetig juthatnak, így a vegyi anyagoknak való kitettség nehézfémmérgezést, illetve számos egyéb káros egészségügyi hatást eredményezhet, beleértve a születési rendellenességeket, neurológiai rendellenességeket és vesekárosodást. Részben tehát magunk, részben pedig környezetünk védelme érdekében fontos, hogy megunt, elöregedett, vagy lecserélt készülékeinket az erre kijelölt elektronikai hulladékgyűjtőkben vagy az elektronikai forgalmazó cégek speciális gyűjtőhelyein adjuk le. Ha használt készülékünk még használható állapotban van, leadásával meghosszabbíthatjuk annak élettartamát, de ellenkező esetben is jobb, ha a részei megfelelő feldolgozás útján újrahasznosíthatóvá válnak, így elkerülhetjük a nem kívánt környezetkárosító hatást.

A Telenornál kiemelten fontosnak tartjuk a régi készülékek minél hatékonyabb begyűjtését és újrahasznosítását, ezért a Hiper-tarifák előfizetői készülékcsere esetén az új árába beszámíttathatják a régi mobiljukat, így ügyfeleink és mi is odafigyelhetünk a fenntarthatóságra, ezzel pedig egy zöldebb jövőt teremthetünk közösen. Jelenleg futó akciónkban pedig bármely régi mobilt leadását egy promóciós kóddal jutalmazunk, mellyel 20 ezer forint kedvezményt biztosítunk, amennyiben új készüléket vásárolsz új vagy meglévő, 2 éves hűséggel kötött Hiper előfizetéseddel! Az üzleteinkben bárki bármikor leadhatja régi készülékeit a kábelekkel, illetve a mobilakkumulátorokkal együtt. Ajánlatunk részleteit itt találod: https://www.telenor.hu/mobilcsere

A visszavett készülékeket megfelelő körülmények között tároljuk, így megóvjuk a környezetet az esetleges sérülések következtében távozó káros anyagoktól. A begyűjtést követően az eszközök állapotuk függvényében szakszerű körülmények között újrahasznosításra kerülnek az erre szakosodott partnereink közreműködésével. A leadott készülékek egy új körforgás részévé válnak, mely során az ártalmatlanítást követően egyes részeik nyersanyagokként hasznosíthatóak. Ezzel pedig nemcsak ügyfeleink járnak jól, hanem környezetünket is védjük. A folyamatok végén olyan értékes fémeket és egyéb anyagokat nyerhetünk ki a készülékekből, amelyek csak drágán és környezetszennyező módon kitermelhetők, azonban nélkülözhetetlenek az új eszközök gyártása során.

Üzleti ügyfeleknek szóló ajánlatunkat itt találod: https://www.telenor.hu/uzleti/mobilcsere-akcio