Koronavírus járvány ide, világválság oda, a technológia fejlődése 2021-ben is töretlenül és öles léptekkel haladt előre. Bár világrengető újításokról nem tudunk beszámolni (nem, még mindig nem kolonizáltuk a Marsot) az elmúlt pár évben megjelent technológiák egyre inkább teret nyernek, ezzel pedig számos forradalmi változást indítottak el. Lássuk, mik voltak 2021 nagy technológiai dobásai!

Egészségügyi technológia: dübörög a health tech

Az irodai munkavégzés nagyrészt idén is home office-ból történt: aki csak tehette, inkább otthonról tárcsázott be a találkozókra, és a világ nagy részén népszerűségben is tarolt az otthoni munka. A digitális átállás azonban nem minden szektorban ment ilyen gördülékenyen – szerencsére az egészségügyben évek óta egyre több digitális eszközzel és szolgáltatással találkozhatunk. Való igaz, hogy ez egyelőre inkább a fejlettebb országok egészségügyi szektoraiban mindennapos tapasztalat. 

A betegek adatlapjainak digitális kezelése és az online kartotékok megosztása más szakorvosokkal egyre jellemzőbb, emellett viszont mára már nem számít újszerűnek a telemedicina alkalmazása sem, amit a koronavírus-járvány csak még inkább előtérbe tolt. Az infokommunikációs eszközökkel megtámogatott távgyógyászat a jövőben meghatározóvá válhat.

Alkalmazott mesterséges intelligencia, adat- és felhőalapú megoldások

Szinte már unalmas, annyit hallunk a mesterséges intelligenciáról és az adatalapú megoldásokról. De csak szinte, az MI ugyanis tényleg óriási lehetőségeket rejt magában! Ma már nem lepődünk meg, ha egy webshopot böngészve automata chatbot segít a döntésben. A jövőben az MI ezernyi módon, észrevétlenül, de jelentősen hozzá fog járulni munkánk és hétköznapjaink megkönnyítéséhez. Az efféle okos algoritmusok tanulásához mind több és több adatra van szükség – ez pedig kitermeli a felhőalapú megoldások újabb generációját is.

5G kapcsolat

Bár az is klassz, hogy a 4G-nek köszönhetően ma már szaggatásmentesen nézhetünk YouTube-videókat a mobilunkon, az 5G mobilkapcsolatok elterjedése szakértők szerint alapjaiban változtatja majd meg mindennapjainkat. Amint arról már a Hiper Business Blogon is beszámoltunk, az ötödik generációs mobilhálózatok villámgyors működése teszi lehetővé, hogy a Dolgok Internetén keresztül gyakorlatilag bármilyen elektronikus eszköz valós időben kommunikálhasson. Hogy ez milyen új szolgáltatásoknak fog megágyazni, azt ma még nem is láthatjuk — az önvezető autók is csak a kezdetet jelentik. De az 5G növekvő térhódítása mindenképp 2021 egyik legmeghatározóbb újítása.

Blokklánc, kriptovaluták, NFT-k

A kriptovaluták már idén is a (kockázatkedvelő) befektetők egyik fő célpontját jelentették, szerte a világon pedig már a hagyományos pénzügyi rendszer (például több központi bank) is élénk érdeklődést mutat a digitális valuták iránt. Sikerük valószínűleg töretlen marad a közeljövőben is — de az igazi újítást az jelenti, hogy segítségükkel mindennapossá válik a blokklánc-technológia használata. Ennek számos felhasználása közül csak egy az NFT-k (nem helyettesíthető tokenek) épp kibontakozóban lévő világa, amellyel vagyonunkat a digitális térben is biztonságosan kezelhetjük. Nem kétséges, hogy a blokklánc 2021-ben kezdte el beváltani a régóta hozzá fűzött reményeket. Jövőre talán az is kiderül, tényleg elhozza-e a digitális bizalom új korszakát!

Kiberbiztonság

Bár nehéz egy konkrét technológiai újításra rámutatni, a kiberbiztonság témaköre 2021-ben is egyre forróbbá vált, ez pedig nem mostanában látszik megváltozni, ezért mindenképp érintenünk kell. Az IT-biztonság kulcskérdéssé vált úgy a vállalatok, mint az egyéni felhasználók szempontjából. További fejlődése ezért garantált, főleg, mivel a hackerek és egyéb digitális bűnözők is folyamatosan fejlesztik eszköztárukat. Ez a globális macska-egér játék biztosítja, hogy a kiberbiztonság továbbra is meghatározó technológiai trend legyen, így nyugodtan felkészülhetünk rá, hogy a jövőben még többet hallunk róla!