Ha van olyan iparág, aminek a koronavírus-járvány még segített is, az mindenképpen a technológiai szektor. Az otthoni munkavégzés és a szociális távolságtartás kényszere együtt azt eredményezték, hogy mind több és több kütyü használata épül be a mindennapjainkba. Lássuk, 2022-ben milyen innovatív technológiák felfutását várhatjuk!

Kódmentes forradalom és MI-alapú szolgáltatások

A technológia és az applikációk világa egyre demokratikusabban működik, vagyis egyre több ember számára hozzáférhető, és az új szolgáltatások fejlesztése is egyre könnyebb.

A mesterséges intelligencia gyors fejlődése kulcsfontosságú trend. A technológia alkalmazási területei mára az elmúlt pár évben is robbanásszerűen fejlődtek, és 2021-ben is mind többször találkozhattunk ilyen megoldásokkal a mindennapokban. Jövőre azonban még tovább folytatódhat a technológia menetelése: egyre több felhőalapú szolgáltatás épül majd nagy mennyiségű adat feldolgozására mesterséges intelligencia segítségével. Ezek a felhőben működő szolgáltatások könnyen hozzáférhető, kulcsrakész megoldást kínálnak megannyi problématerületre.

De akkor sem kell pánikba esni, ha nem találunk előre “dobozolt” megoldást a problémánkra: az egyre népszerűbb kódmentes (no-code vagy low-code) fejlesztés lehetővé teszi, hogy programozási ismeretek nélkül, egy egyszerű grafikus felhasználói felület segítségével fejlesszük személyre szabott applikációkat. Ezt könnyíthetik tovább olyan innovatív megoldások, mint az Elon Musk-féle Codex, amely a beszélt emberi nyelvet képes programkóddá alakítani.

Folytonos összeköttetés: IoT és 5G

A Dolgok Internete (Internet of Things) ma sem számít őrületes újdonságnak: már egy közepesebb árfekvésű mosógép mellé is jár applikáció, amellyel telefonunk segítségével indíthatjuk el a mosást. Az 5G kapcsolat terjedésével azonban az IoT szakértők szerint robbanásszerű fejlődésnek indul majd a terület. Egyre több termék lesz képes kommunikálni villámgyors, szinte azonnali válaszidejű kapcsolatokon keresztül, megnyitva a kaput számtalan új szolgáltatás előtt. Ezzel nem mellesleg pedig elképesztő mennyiségű adat is elérhetővé válik, ami a MI-alapú technológiákkal kombinálva új utakat nyithat a technológiai innováció előtt.

Adatszövet-elképzelés

Az adatszövet (data fabric) koncepciója még elég újszerű, de szakértők szerint hamar jelentős változásokat hozhat. Alapvetően olyan technológiák kombinációját fedi az elnevezés, amelyek lehetővé teszik a több forrásból származó, akár gyökeresen eltérő adatmodellekre épülő adatbázisok együttes kezelését. Hogy ez mit is jelent? Nagyjából annyit, hogy a különféle eszközeinkből származó és különböző felhőszolgáltatásokban csücsülő adatokat egyre inkább képesek leszünk integrálni. Ez pedig arra is hatással lesz, ahogyan emberként működünk együtt a jövő gépeivel és egyre okosodó eszközeivel.

+1: Kvantumszámítógépek a hipergyors számításokért

Bár a technológia még gyerekcipőben jár, így 2022-ben várhatóan még nem válik meghatározóvá, fontos megemlékeznünk röviden a kvantum-számítástechnikáról, mint a (szuper)számítógépek következő generációjáról. Gyakorlati felhasználásuk mindennapossá válása még jó pár évig eltarthat, de amikor megtörténik, egészen új alapokra fogja helyezni a számítástechnikát. Egy közismert példával élve: egy olyan feladatot, amit a ma ismert szuperszámítógépek kb. 10.000 év alatt oldanának meg, egy kvantumszámítógép nagyjából 3 perc alatt le fog zavarni. A legnagyobb technológiai cégek már ma is gőzerővel dolgoznak a kvantumszámítógépek kifejlesztésén, így vélhetően már jövőre is egyre többet fogunk hallani a témáról.